Romantiske kunstfunksjoner og verk av Caspar David Friedrich

romantikk epoke og romantikk kunst funksjoner Caspar David Friedrich

Romantikkens epoke i kunst

 

Romantisk kunst er sannsynligvis en av de mest omfattende stilene i kunsthistorie. Han er ikke begrenset til noen nasjon, ingen land. Dette er et interessant faktum, selv om romantikken har mye å gjøre med nasjonalisme. Men egenskapene til romantisk kunst i mange land er lik.

Stilen begynner rundt 1800 i Europa. Derfra hadde den romantiske æra en sterk representasjon i Amerika.

Caspar David Friedrich (1774 - 1840) - den berømte tyske maleren av den romantiske tiden

Georg Friedrich Kersting: Caspar David Friedrich i sitt studio, 1811

romantikk epok og romantikk kunst maleren
Det er to hoveddiskurser av romantikk. På den ene side handler det om den idealiserte representasjonen av egenskapene som holder sammen de ulike europeiske landene. I en perfekt form representerer du natur, historiens helter og visse personligheter og hendelser.
På den annen side er dette en stil som veldig sterkt setter de individuelle menneskelige følelsene i sentrum av representasjonene. Men her observerer man også en viss idealisering, fordi det hovedsakelig handler om den forhøyede posisjonen til sterke indre verdier.

Portrett av Caspar David Friedrich, Gerhard von Kügelgen 1810-1820

epok romantikk kunst Caspar David Friedrich portrett

Den historiske konteksten av romantisk kunst

Det er en bevegelse som motsatte rasjonalitet i filosofi og i oppfatningen av historien. Videre ble romansen sterkt påvirket av den franske revolusjonen og dens filosofi.

Romantisk kunst: The Wanderer over sjøen av tåke

epok romantikk kunst av Caspar David FriedrichRomantikken gir følelser om tankene og virkeligheten. Innenfor romantisk maleri kan du ikke observere din egen estetikk. På den ene siden er det fordi malerne ikke har skilt seg ut fra de klassiske skolene i denne forbindelse. I tillegg er det ikke den maleriske utførelsen, men konteksten som mest karakteriserer stilen.

Kvinne foran solnedgangen

romantikk epok romantikk kunst Caspar David Friedrich

Man anerkjenner en slags individualisme som ikke er den naturlige. Fra dette, fremfor alt er jakten på den heltemodige tatt ut, stresset, utviklet. Bare denne interesserer malerne. Det kan være den mest heroiske skildringen av et slag med mange martyrer eller en stor seier. I begge tilfeller er tegnene overnaturlig heroiske og nå det høyeste nivået av moral. For å få dette gjort, bruker du mange mønstre som kommer fra antikken.

Kvinne ved vinduet

epoche romansk kunst av Caspar David Friedrich Kvinne ved vinduet

Propaganda av ideer

Gjennom sin karakter, tjente romantisk kunst fantastisk som sterk propaganda som måtte håndheve visse ideer, ofte politiske. Ideene var samtidig ideelle, romantiske og veldig følelsesmessige.

Arktishavet, 1823 - 1824

epok romantikk kunst Caspar David Friedrich

Romantiske kunstfunksjoner

Ikke så mye de kunst-tekniske egenskapene som typiske, og mer verdiene som formidles av bildene. Typiske emner i romantisk kunst er de som skildrer vakker natur, historiske hendelser og personligheter på en helt heroisk måte.

The Watzmann, 1824 - 1825

romantikk kunst sommer Caspar David Friedrich

Sommeren, 1807

romantikk epok og romantikk kunst sommer Caspar David Friedrich

Formen og fargene er på en eller annen måte fri og samtidig veldig tydelig og tydelig identifiserbar.

Romantisk kunst var veldig godt representert i mange land, men den mest kjente av alle er fransk og spansk verk over hele verden. Denne stilen var også av stor betydning i Tyskland.

Kirkegårdsinngang, uferdig, rundt 1825

romantikk kunstmaleri Caspar David Friedrich