Caracteristici de artă romantică și lucrări ale lui Caspar David Friedrich

romantic epocii și caracteristici de arta romantism Caspar David Friedrich

Epoca romantismului în artă

 

Arta romantică este probabil una dintre cele mai extinse stiluri din istoria artei. El nu se limitează la nici o națiune, nici o țară. Acesta este un fapt interesant, deși romantismul are multe de-a face cu naționalismul. Cu toate acestea, caracteristicile artei romantice în multe țări sunt similare.

Stilul începe în jurul anului 1800 în Europa. De atunci, epoca romantică avea și o reprezentare puternică în America.

Caspar David Friedrich (1774 - 1840) - cel mai faimos pictor german din epoca romantică

Georg Friedrich Kersting: Caspar David Friedrich în studioul său, 1811

poveste de dragoste și pictor de artă romantică
Există două discursuri principale despre romantism. Pe de o parte, este vorba despre reprezentarea idealizată a caracteristicilor care reunesc diferitele națiuni europene. Într-o formă perfectă, reprezentați natura, eroii istoriei și anumite personalități și evenimente.
Pe de altă parte, acesta este un stil care pune puternic emoțiile individuale umane în centrul reprezentărilor. Dar și aici se observă o anumită idealizare, deoarece se referă în primul rând la poziția ridicată a valorilor interioare puternice.

Portretul lui Caspar David Friedrich, Gerhard von Kügelgen 1810-1820

epoch romance arta Caspar David Friedrich portret

Contextul istoric al artei romantice

Este o mișcare care sa opus raționalismului în filosofie și în percepția istoriei. În plus, romantismul a fost puternic influențat de Revoluția Franceză și de filozofia sa.

Romantic Art: The Wanderer deasupra mării de ceață

epoch romance art de Caspar David FriedrichRomantismul prezintă emoții despre gânduri și despre realitate. În pictura romantică nu puteți observa propria estetică. Pe de o parte, aceasta se datorează faptului că pictorii nu s-au distins de școlile clasice în acest sens. În plus, nu este execuția picturale, ci contextul care caracterizează cel mai mult stilul.

Femeie în fața soarelui care apune

romance epoca romantism arta Caspar David Friedrich

Se recunoaște un fel de individualism care nu este cel natural. De aici, mai presus de toate, urmărirea eroică este scoasă, subliniată, dezvoltată. Numai acesta este interesat de pictori. Poate fi cel mai eroic portret de luptă cu mulți martiri sau o mare victorie. În ambele cazuri, personajele sunt supranatural eroice și ajung la cel mai înalt nivel de moralitate. Pentru a obține acest lucru, folosiți multe modele care vin din antichitate.

Femeia de la fereastră

arta romantismului de epoche de Caspar David Friedrich Femeia la fereastra

Propaganda de idei

Prin caracterul lor, arta romantică a servit minunat ca o propagandă puternică care a trebuit să impună anumite idei, adesea politice. Ideile au fost în același timp ideale, romantice și foarte emoționale.

Marea Arctică, 1823 - 1824

epoch romance arta Caspar David Friedrich

Caracteristici artistice romantice

Nu atât atributele artistice tipice, cât și valorile transmise de imagini. Subiecte tipice în arta romantică sunt cele care prezintă într-un mod foarte eroic natura frumoasă, evenimentele istorice și personalitățile.

Watzmann, 1824 - 1825

romantica arta de vara Caspar David Friedrich

Vara, 1807

poveste de dragoste epocii romantice și de artă de vară Caspar David Friedrich

Formele și culorile sunt oarecum libere și, în același timp, foarte clar și clar identificabile.

Arta romantică a fost foarte bine reprezentată în multe țări, dar cele mai cunoscute în lume sunt operele franceze și spaniole. Acest stil era, de asemenea, de mare importanță în Germania.

Intrarea cimitirului, neterminată, în jurul anului 1825

pictura de arta romaneasca Caspar David Friedrich