Arhitecți celebri: 3 dintre cei mai renumiți arhitecți femei

Arhitecți recunoscuți pentru istoria modernă: Sophia Hayden Bennett, Marion Mahony Griffin, Eileen Gray

 

Cele mai multe dintre cărțile despre istoria arhitectonică lasă impresia că oamenii, mai presus de toate, formează arhitectura secolului al XX-lea. De fapt, aceasta este o abordare destul de discriminatorie față de subiect. În plus față de Le Corbusier, Mies, Wright și Kahn, ar trebui să cunoaștem mai bine numele unor femei care au o mare importanță pentru arhitectura modernă și contemporană.

Dorim să vă atragem atenția asupra câtorva dintre ele și să vă sfătuim să rămâneți la el: toți au proiectat unele dintre clădirile lor remarcabile.

Sophia Hayden Bennett

Sophia Hayden Bennett sa născut în 1869 în Santiago, Chile. Tatăl ei era local și mama - american. Ea a fost una dintre puținele femei ale timpului pentru a obține o diplomă academică în arhitectură. Acest lucru sa întâmplat la Școala de Arhitectură.

Sophia Hayden Bennett a absolvit în 1890, iar în 1891 a fost invitată la expoziția columbiană a lumii din Chicago. Ea ar trebui să participe la concursul pentru designul Femeii. Designul ei a fost, de asemenea, proiectul de absolvire și a prezentat o clădire cu trei etaje în stilul darului renascentist italian, care a câștigat primul premiu din toate cele 13 propuneri.

Sophia Hayden Bennett

celebrul arhitect feminin sophia hayden bennett

Sophia Hayden Bennett avea 21 de ani și a obținut 1.000 de dolari pentru proiectul ei. Un bărbat ar primi de zece ori mai mult pentru aceeași performanță la acea vreme. În timpul construcției, a fost supusă unei presiuni mari și a trebuit să facă multe schimbări. Sa îmbolnăvit ca rezultat și a trebuit să meargă la un sanatoriu pentru a se recupera.

După aceea, nu a mai lucrat niciodată ca arhitect, iar în societate acest lucru a fost luat ca o dovadă că o femeie nu trebuia să lucreze ca arhitect.

Marion Mahony Griffin

De asemenea, Marion Mahony Griffin este una dintre cele mai frumoase doamne dintre celebrul arhitect din vremurile recente. Era angajat al lui Frank Lloyd Wright. Griffin sa născut în 1871 și a studiat, de asemenea, în Școala Mit de Arhitectură.

În 1894 a început să lucreze pentru vărul ei și a întâlnit mulți arhitecți celebri acolo. Unul dintre ei a fost Frank Lloyd Wright și ea a fost prima persoană pe care a angajat-o. Griffin a creat tencuieli distinctive de apă de culoare, găsite în casele sale de tip Prairie.

Marion Mahony Griffin

arhitecti celebre marion mahony griffin
Colaborarea lor sa încheiat în 1909, când Frank Lloyd Wright a plecat în Europa. Vroia să-i dea ordinul studioului, dar ea a spus. Ea a fost angajată de succesorul său. De fapt, a primit numele de familie Griffin, cu care este cunoscută astăzi, abia în 1911, când sa căsătorit cu Walter Burley Griffin, care a lucrat și la Wright.

Eileen Gray

Eileen Gray sa născut într-o familie aristocratică bogată din Enniscorthy, Irlanda în 1878. A studiat istoria artei din Londra și apoi sa mutat la Paris. În 1902 ea și-a continuat studiile acolo. Cunoștințele sale profesionale în domeniul lacurilor i-au permis să deschidă un studio comun cu meșterul japonez SeizoSugawara. Nu numai că și-a perfecționat abilitățile, ea a fost de asemenea angajată de clienți bogați pentru a proiecta design-uri interioare.

Eileen Gray

Berenice Abbott Fotografia lui Eileen Gray, 1927, NMIEG: 2003.569, Colecția Eileen Gray II

Bazându-se pe experiența ei, ea a construit casa E-1027 pentru ea însăși și pentru iubitul ei Jean Badovici.

Casa E-1027

faimosul arhitect-femei-moderne-arhitecturaCasa este situată în sudul Franței, iar designul său a condus la experimente foarte indraznete cu mobilier. Ele au fost puternic influențate de arhitectură și au rămas unele dintre cele mai distinctive piese de design interior până în prezent.

faimosul arhitect-femei-gri-fotoliu eileen

eileen stil gri Bibendum-replică scaun celebru arhitect-femei

faimosul arhitect-femei-moebeldesign

După separarea de iubitul ei, Eileen Gray nu voia să viziteze casa E-1027 la fel de des. Dar Le Corbusier era obsedat de asta. Sa mutat într-o casă aflată în apropiere și chiar a invadat o singură dată să smulgă casa cu picturile sale.

Femeile au jucat un rol crucial în dezvoltarea designului interior și arhitecturii. Aceste trei doamne sunt un exemplu de motiv pentru care merită să exploreze contribuția lor.