Биљка Таро – занимљиве чињенице и практични савети

таро биљке велики листови и црвене цвијеће

Таро биљка за вањску и унутрашњу употребу

Биљка Таро је популаран цвет за дом и башту, али има тешке и неуобичајене природне карактеристике. Ако показујете довољно стрпљења и бриге о овој зимзеленој биљци, онда можете имати прави "трофеј" у башти. Али, наравно, желимо да вас унапред упозоримо да је биљка заиста захтјевна!

Овдје можете прочитати наше савјете о томе како биљке Таро-а у вашој кући или врту.

Таро (Цолоцасиа есцулента)  сигурно ће вас импресионирати у свим годишњим добима у вашем животном простору - ово је прекрасна, зимзелена биљка са великим листовима у облику срца. Са Тароом код куће, сигурно можете створити егзотичну атмосферу тамо. Друга званична имена биљке су Таро, колоказија, Еддое, Дасхеен.

Људи га зову "Елепхант Еар", који се објашњава његовим великим листовима

таро биљка и палме
За Таро вам треба више простора код куће, јер њени зимзелени снажни листови могу досећи висину до 2 метра. Многи људи, међутим, више воле да расту биљку на отвореном простору.

Таро ријетко цвијеће, овај догађај се види као велики успјех међу вртларима. Цвијеће су светло зелене и подсећају на Кале, али не требају пријатан мирис.

Цвијеће су прекинуте убрзо након њиховог наступа, јер су биљци коштали пуно енергије и гурнули га

таро биљка у цветној кади
Можда звучи чудно, али Таро не би требало увек имати само три листе. Са одговарајућом пажњом он може дивно успети и развити до 10 листова. Ево принципа: што више листова, то је лошије стање биљке. Због тога вртларци одмах уклањају најстарији лист када изађе нови. Број 3 лишћа не би требало да вас узнемирава.

Како узгајати биљку Таро?
Као што је горе речено, таро је зимзелена, вишегодишња снажна биљка која обликује коренике који расте и вертикално и хоризонтално у тлу. Ризоми су меснати и имају пречник од 3 до 5 цм. Да, Таро заиста треба много бриге, али ако сте икад научили како да бринете о биљци, у будућности неће имати проблема.

Таро је компатибилан са другим биљкама, на пример хидрангеа

таро биљка за вањску употребумраморастог изгледа

Један од најважнијих предуслова за добар раст биљака је права количина воде коју добија

таро биљка пореклом из тропова

Таро захтева умерено заливање. Ако претерујете, корени могу гнути - што је заправо један од најчешћих узрока биљних болести. Таро воли температуре ваздуха око 21 степени Ц и константну влажност ваздуха. Пажљиво, он није отпоран на мраз!

светло

Изаберите сунчан кутак код куће за вашу таро биљку, осећа се добро у близини прозора, али не на директном сунцу.

Таро долази из тропских регија, тако да воли топли и влажни амбијент

таро биљка у башти

заливање земљишта

Погодна је мјешовита земља: тресет, песак, иловица. Такође захтева добру дренажу. Током сезоне, од прољећа до јесени, морате да оплодите биљку. извор

пресађивање

Биљка се пропагира сљунцима. Свакако ћете требати већи пот за пресадјивање јер биљка развија јак коријен систем.

Најбоље време за пресађивање је на крају пролећа, када температуре напредују напољу

таро биљка жетве

Други трагови које можете размотрити

Држите таро од штеточина као што су уши и гриње. Када листови постану жути, ваздух у соби је превише сув и вашој захтевној биљци треба више воде. У хладној сезони Таро савршено расте у зимској башти, ако га имате, онда можете тамо поставити биљку, преживеће хладну зиму.

И овако изгледају корени овог усева

таро биљке

Зашто Таро "плаче"?

Када Таро видимо мала капи воде на листовима и питамо се зашто биљка "плаче". Заправо, овај процес се назива гуттација - то је испорука воде у течним капима у неким постројењима. Вода се ослобађа тако да, упркос засићености воде, гарантује се транспорт хранљивих материја у лишће. Дакле, капи воде на листовима тарове у основи су нормални, али ипак морате бити пажљиви, листови тарови су отровни и могу изазвати различите алергијске реакције. Разлог за гутање на тару може бити кршење листова биљке, што заправо чини погрешно.

Легенда каже да три лара Таро симболизују три генерације жена у великој породици - баки, мајци и ћерку. И зато што се сви свиђамо једни другима, цвет "плаче" када један од ових људи умре. Да би ваш Таро престао да плаче, можете привремено смањити количину воде која се користи за наводњавање и да видите како се биљка прилагођава новим условима.

У тропским земљама често се могу видети цела поља са таро

таро биљка као корисна биљка

Желимо вам пуно забаве уз бригу о вашој биљци Таро!