Баухаус стил: зашто је то тако важно за модерну архитектуру?

Зашто је стил Баухаус још увек важан за модерну архитектуру

 

Свако ко је заинтересован за архитектонску историју зна појам Баухаус. Ради се о школи коју је основао Валтер Гропиус за архитектуру и дизајн. Била је званично активна између година 1919. и 1933. Уствари, случај да њихови ученици и даље раде. Многи модерни архитекте и њихове зграде могу се сматрати наследницима ове школе.

Архитектура и дизајн у Баухаус стилу

Баухаус стил архитектуре Баухаус зграда Дессау

Баухаус је основао 1919. године Валтер Гропиус

Баухаус стил покрива геометријске облике боја
Регистарске таблице

Типично за Баухаус стил је употреба примарних боја, тако црвене, плаве и жуте. Поред тога, стилисти Баухауса су увек користили врло јасне геометријске облике. Овај приступ се може објаснити филозофијом ове школе. Баухаус уметници свугдје су тражили једноставне форме који се уклапају у масовну производњу.

"Мање је више" - мото Баухауса

Баухаус стил столица различитих боја дизајнерске столице

Неки дизајнери Баухауса отишли ​​су толико далеко да су развили стил Баухаус у такозвани међународни стил, који би требао одговарати свим народима и културама.

Практичан и удобан дизајн

Баухаус стони намјештај столица канцеларијски дневни боравакЈедноставни облици и природни материјали

Столица за намештај столице у Баухаусу челични ратан

Важне фигуре покрета Баухаус

Ако желите јаснију идеју о томе шта је стил Баухаус, погледајте дела неких водећих светских дизајнера. Тада ћете дефинитивно примијетити како типични облици изгледају. Након тога лако ћете препознати утицај овог стила у савременим грађевинским и дизајнерским радовима који нас окружују.

Функција одређује облик

Лудвиг Миес ван дер Рохе, дизајнер дизајна за бакалоне у Баухаусу

Валтер Гропиус

Почнимо са наведеним Валтером Гропиусом, који је такође оснивач школе Баухаус. Он је теоретски формулисао идеологију овог стила и потом га искористио у његовим радовима.

Јоханнес Иттен

То је друго име које треба да запамтите о Баухаусу. Овај уметник заговарао је примарну боју. Он је такође утврдио нијансе које су тада постале типичне за стил Баухаус.

Његов рад је био веома важан за стил Баухаус. Међутим, морамо напоменути да је у неком тренутку заузео свој пут и одустао од првобитних идеја о Баухаус стилу.

Ласзло Мохоли-Наги

Након што је Јоханнес Иттен напустио Баухаус, Ласло Мохоли-Наги је преузео своје дужности. Због своје посвећене грађевинске активности, данас су неки од најлепших архитектонских радова овог стила у Мађарској.

Барселона и Отоман

Баухаус стил Миес Барцелона столица и Отоман

Стил Баухаус и модерна архитектура

Па зашто је стил Баухаус толико важан за модерну архитектуру и савремени дизајн? Одговор није толико компликован као што мислите.

У модерним зградама имате мањи простор за маневрирање. Данас се увек ослањате на јасне линије и стабилну структуру. Осим тога, посебно је важно интензитет светлости и приступ светлости у свакој соби.

Чисте линије и стабилну структуру у модерној архитектури

Баухаус стил Модерна архитектура Баухаус

Да би такве структуре биле оригиналне, требало би да планира креативно коришћење основних облика у њиховој изградњи. Један од могућих приступа је коришћење органских облика, које су уобичајене за многе савремене архитекте.

Геометријски облици играју значајну улогу у Баухаусу

Дизајн архитектуре Баухаус стил и уметност

Други, с друге стране, креативно се баве саставом геометријских облика. Ово је случај са дизајнерима, уметницима и архитектима који се односе на Баухаус школу.

Једноставан дизајн

Баухаус стил соскин кућа

Баухаус школа и органске форме

У савременој архитектури, на одређеним местима посматрамо и фузију Баухауса и органских облика. Посебно са округлим облицима понекад се поклапају. Границе између ове две су потпуно замућене, ако се и даље користе природни материјали. Они се могу третирати трезним и модерним по савременим технологијама, ау исто време увек обезбеђују природан изглед.

Органски облици и изражајне боје

Модерна архитектонска уметност постер Баухаус стила

Баухаус стил Дессау Легенд дизајн намјештаја Групиус

Баухаус стил Баухаус изградња бицикла сребро
Баухаус стил дизајн кострукт боја и облика Баухаус стил дизајн кострукт ентеријер хотела Дизајн Баухаус дизајна Оптимизован простор декор Дизајн Баухаус дизајна Оптимизован кревет елемента собе Дизајн Баухаус стил Оптимизован степенишни простор
Баухаус стил Дессау Легенд дизајн кабинета за намештај Баухаус стил боје обликује архитектуру дизајна

Пантон стола Баухаус стил црвена Баухаус стил Пиет Мондриан композиција црвено жута плава

Баухаус стил Ивес Саинт Лаурент Мондриан хаљина Баухаус стил Пиет Мондриан Одисеи Дизајн собе Пиет Мондриан у стилу Баухаус
Баухаус стил Ретвиелд дизајнерски намештај Баухаус столице