Органска архитектура: Учење Франк Ллоид Вригхт

органска архитектура Франк Ллоид Вригхт

Лекције Френка Лојда Рајта о органској архитектури

 

Писање чланка о људима као што је Франк Ллоид Вригхт је велики изазов. Само опис једног од његових дела лако може направити посебну књигу. Зато редовно обратимо пажњу на људе као што је он, повезујући њихова имена са специфичним питањем.

Франк Ллоид Вригхт

Портрет Франк Ллоид Вригхт
Велики архитекта у свом студију

органска архитектура Франк Ллоид Вригхт у атељеу

Данас од његовог рада узимамо неке специфичне аспекте. То су доктрине и изјаве које су по нашем мишљењу снажно утицале на еволуцију органске архитектуре. Стога се овим термином мало бавимо. Ово је вероватно неопходно јер органска архитектура данас игра кључну улогу. Вероватно ће бити не мање важан у наредним деценијама.

Развој органске архитектуре

архитекте Франк Ллоид ВригхтАрхитект по договору

велики архитект Франк Ллоид Вригхт

Праирие стил

Почнимо са мало објашњења. Франк Ллоид Вригхт нема ништа директно с појмом "органска архитектура". Створио је стил прерије. Ово је следило природне линије и појавило се као антипод против изградње викторијанске ере. Праирие стил развио органску архитектуру. Из тог разлога, многи од учења Франк Ллоид Вригхт-а о изградњи и дизајну су такође применљиви за овај стил.

Фокус чланка је на неким учењима Франк Ллоид Вригхт. Цитати се могу наћи у следећем чланку.

Праирие стил развио органску архитектуру

органске архитектонске радове Франк Ллоид Вригхторганска архитектура Франк Ллоид Вригхт ради

Архитекта мора бити у стању да посматра десет година унапред

Архитекта мора бити врста пророка, према Франк Ллоид Вригхт. Он мора бити у могућности да погледа бар неколико година унапред. Органска архитектура испуњава овај захтев. Јасне природне линије чине многе промене и могуће трансформације.

Добра зграда не сме да штети пејзажу

класична архитектура Франк Ллоид Вригхт

Кућа падобрана у средини природе

органска архитектура Франк Ллоид Вригхт кућа падавине

Првобитна интерпретација

Можете ли јасно и једноставно одговорити на питање зашто су неки архитекте изговарани генијалним, а други нису? Сви би могли да разумеју, опишу и репродукују стил. Ми то радимо, да тако кажемо. Али стварање зграде која је тако оригинална да осећате да има душу - то је другачије. То је супер.

Франк Ллоид Вригхт заговара своје тумачење стилова. Органска архитектура је јединствено успешна у овом погледу. Она само имитира природно постојеће форме. Увек су јединствени!

Кућа у Нев Јерсеиу

органска архитектонска кућа Франк Ллоид Вригхт у Нев Јерсеиу

унутрашњост

Бацхман Вилсон Хоусе органска архитектура Франк Ллоид Вригхт

Зграда мора изгледати природно у природи

Ова теза Франк Ллоид Вригхт може се користити у одређеној мјери за дефиницију органске архитектуре. Исто важи и за следеће:

  • Добра зграда не сме да штети пејзажу. Мора да је чини лепшом.
  • Архитектура је живот или анимирани облик.

Ако читамо само ове тезе Френка Лојда Рајта, мислили би да су његове зграде потпуно еквивалентне органској архитектури. Немојте бити заведени. Његова учења понекад су била стварно контроверзна. Многи се неће сложити са нашом идејом о органској архитектури или добити нешто из њиховог домета. Ипак, коријени овог стила налазе се у његовим зградама иу његовим савременицима.

Остале зграде Франк Ллоид Вригхт

органске архитектуре архитекта Франк Ллоид Вригхторганска архитектура Франк Ллоид Вригхт талиесин западне јутарње светлости Пенфиелд хоусе органска архитектура Франк Ллоид Вригхт