Фамоус Арцхитецтс: 3 од најпознатијих архитеката

Познати женски архитекати модерне историје: Сопхиа Хаиден Беннетт, Марион Махони Гриффин, Еилеен Граи

 

Већина књига о архитектонској историји оставља утисак да мушкарци, прије свега, обликују архитектуру 20. века. Заправо, то је прилично дискриминаторан приступ субјекту. Поред Ле Цорбусиер, Миес, Вригхт и Кахн, требало би боље упознати имена неких дама које су такође од великог значаја за модерну и савремену архитектуру.

Желели бисмо да скренемо вашу пажњу на неке од њих и саветујемо вам да се придржавате: сви су дизајнирали неке од својих изузетних зграда.

Сопхиа Хаиден Беннетт

Сопхиа Хаиден Беннетт је рођена 1869. године у Сантиагу, у Чилеу. Њен отац је био локални и мајка - амерички. Била је једна од ретких жена у свом времену за академску диплому из архитектуре. Ово се догодило у Архитектонској школи.

Софија Хаиден Беннетт дипломирала је 1890. године, а 1891. године позвана је на светску колумбијску изложбу у Чикагу. Требала је учествовати на такмичењу за дизајн женске зграде. Њен дизајн је био и њен дипломски пројекат и представио је троспратну зграду у стилу италијанског ренесансног поклона и освојио прву награду свих 13 предлога.

Сопхиа Хаиден Беннетт

познате архитекте жене сопхиа хаиден беннетт

Сопхиа Хаиден Беннетт је имала 21 годину и добила је 1000 долара за свој пројекат. Човек би добио десет пута више за исте перформансе у то вријеме. Током изградње, она је била под великим притиском и морала је направити многе промјене. Због тога је болела и морала је отићи у санаторијум да се опорави.

После тога, никада више није радила као архитекта, а у друштву је узето као доказ да жена не треба да ради као архитекта.

Марион Махони Гриффин

Такође, Марион Махони Гриффин је једна од најхрабријих дама међу познатим архитектерима недавно. Била је запосленица Франк Ллоид Вригхт. Гриффин је рођен 1871. године, а такође је студирао у Мит Сцхоол оф Арцхитецтуре.

1894. године почео је да ради за свог рођака и тамо се срела са пуно познатих архитеката. Један од њих био је Франк Ллоид Вригхт и била је прва особа коју је унајмио. Грифин је створио препознатљиве водене боје који су пронађени у његовим домовима у Праири.

Марион Махони Гриффин

познате архитекте жене марион махони гриффин
Њихова сарадња окончана је 1909. године, када је Франк Ллоид Вригхт отпутовао у Европу. Хтео је да јој да наредјења у студију, али она је рекла. Ангажована је од свог наследника. Заправо, добила је презиме Гриффин, са којом је данас позната, тек 1911. године, када се удала за Валтер Бурлеи Гриффин, који је такође радио у Вригхт-у.

Еилеен Граи

Еилеен Греи је рођен у богати аристократској породици у Еннисцортхи, Ирска 1878. Студирала је историју уметности у Лондону, а затим преселила у Париз. 1902. наставила је студије тамо. Њена стручна знања у раду са лаком омогућила јој је да отвори заједнички студио са јапанским занатљем СеизоСугавара. Не само да је усавршила своје вештине, већ су га ангажовали и богати клијенти за дизајн ентеријера.

Еилеен Граи

Беренице Абботт Фотографија Еилеен Греи, 1927, НМИЕГ: 2003.569, Еилеен Граи Цоллецтион ИИ

На основу свог искуства изградила је кућу Е-1027 за себе и њену љубавницу Јеан Бадовици.

Кућа Е-1027

познати-Арцхитецт-жена-модерна-архитектураКућа се налази на југу Француске, а дизајн је доводио до веома смелих експеримената са намјештајем. Они су били под великим утјецајем архитектуре и остали су неки од најистакнутијих дијелова дизајна ентеријера до данас.

познати-Арцхитецт-жена-Еилеен сиво-фотеља

Еилеен сиво-стил нунц-реплика-цхаир-познати-архитекта жене

познати-Арцхитецт-жена-моебелдесигн

Након што се одвојила од свог љубавника, Еилеен Граи није желео да често посјећује кућу Е-1027. Али Ле Цорбусиер је био опседнут тиме. Прешао је у кућу у близини и чак једном нападео да разбије кућу својим сликама.

Жене су одиграле кључну улогу у развоју ентеријера и архитектуре. Ова три даме су пример зашто се плаћа да истраже њихов допринос.